• Projekti škole
  • Školsko zvono

    I. turnus

    • 0. sat:  7.00 —  7.40
    • 1. sat:  7.45 —  8.30
    • 2. sat:  8.35 —  9.20
    • 3. sat:  9:35 — 10.20
    • 4. sat: 10:25 — 11.10
    • 5. sat: 11.15 — 12.00
    • 6. sat: 12.05 — 12.50
    • 7. sat: 12.55 — 13.40

    II. turnus

    • 0. sat: 12.55 — 13.40
    • 1. sat: 13.45 — 14.30
    • 2. sat: 14.35 — 15.20
    • 3. sat: 15.35 — 16.20
    • 4. sat: 16.25 — 17.10
    • 5. sat: 17.15 — 18.00
    • 6. sat: 18.05 — 18.50
    • 7. sat: 18.55 — 19.35

    Ugostiteljstvo

    Zanimanje: kuhar

    Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrijebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.

    Zanimanje: konobar

    Poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima te priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta. Poslovi konobara uključuju pripremu stolnog rublja, stolnog inventara, raspoređivanje stolova i uređivanje za posluživanje, dočekivanje gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane i pića, pospremanje stola, priprema računa. Poslovi konobara razlikuju se ovisno o radnom mjestu. Samim time i opis poslova na različitim mjestima je drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu. Osim u restoranima, hotelima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.).

    Nastavni plan - opći dio:

    Nastavni predmet

     

    1.e

    2.e

     3.e

    Hrvatski jezik

    3

    3

    3

    Povijest

    2

    0

    0

    TZK

    2

    2

    2

    Politika i gospodarstvo

    0

    0

    2

    Vjeronauk/Etika

    1

    1

    1

    Nastavni plan - strukovno-teorijski predmeti:

    Nastavni predmet

    Razredni odjeli

    1.e kh, kb

        2.e
    kh, kb

    3.e
    kh, kb

    I. strani jezik engleski ili njemački

    2

    2

    2

    II. strani jezik francuski

    2

    2

    2

    Gospodarska matematika

    2

    2

    2

    Računalstvo

    2

    1

    0

    Povijest hrvatske kulturne baštine

    0

    0

    2

    Biologija s higijenom i ekologijom

    1 (kh), 2 (kb)

    2 (kh), 0 (kb)

    0

    Poslovna psihologija i komunikacija

    0

    2 (kb)

    0

    Turistička geografija Hrvatske

    0

    2 (kb)

    0

    Osnove turizma

    2 (kh, kb)

    0

    0

    Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća

    0

    2

    2

    Marketing u turizmu

    0

    0

    1

    Kuharstvo

    0

    2 (kb)

    0

    Poznavanje robe i prehrana

    2 (kh)

    2 (kh)

    2 (kh)

    Poznavanje robe i prehrana

    2 (kb)

    1 (kb)

    1 (kb)

    Ugostiteljsko posluživanje

    0

    2 (kh)

    0

    Kuharstvo

    7 (kh)

    7 (kh)

    8 (kh)

    Ugostiteljsko posluživanje

    5 (kb)

    5 (kb)

    6 (kb)

    Praktična nastava u ugostiteljskom objektu

    8

    8

    8

    Ljetna praktična nastava

    182

    182

    0

    kh = kuhar, kb = konobar

    Prilog: PowerPoint prezentacija za zanimanja kuhar i konobar