Erasmus projekt Školska motiva(k)cija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOTIVA(K)CIJA- NATJEČAJ ZA IZRADU LOGOTIPA

24.10.2022.

Radove možete pogledati OVDJE.   Kreativan si i maštovit te želiš pomoći djelatnicima svoje škole? Ako si se pronašao u opisu, ovaj natječaj i poziv upravo su za tebe!Srednja škola Vrbovec raspisuje natječaj za izradu logotipa u sklopu Erasmus+ projekta Školska motiva(k)cija. Pobjednički logo upotrebljavat će se u publikacijama i promidžbenim materijalima projekta. Rok za dostavu prijedloga je od 24. listopada do 2. studenog 2022.

 

MANIFESTACIJA "PERA NEKAD I SAD"

Ponedjeljak, 17. 10. 2022.

Ovu subotu, 15. listopada, održana je po prvi put manifestacija: Pera: neka i sad u kojoj je sudjelovala i Srednja škola Vrbovec. Cilj manifestacije je dodatno popularizirati najpoznatije vrbovečko jelo, ali i skrenuti pozornost javnosti nastojanju da se pera zaštiti kao zaštićeni gastronomski autohtoni proizvod. Na samom početku održan je okrugli stol i predavanja predsjednice udruge Pera, gospođe Suzane Trninić o europskom prosjeku zaštite autohtonih jela i pića, važnosti zaštite i izazovima u procesu zaštite izvornosti pere. Nakon predavanja i okruglog stola slijedila su ocjenjivanja pera i priprema, tj. natjecanje u pripremi pera. Nastavnice Marijana Radić i Biljana Gajski ocjenjivale su izložene pere i kruhove udruga žena vrbovečkog područja, a učenice 2. i 3. razreda, smjer kuhar, uz potporu naše knjižničarke Ane Dobraš, natjecale su se u pripremi malih pera. Cilj natjecanja bio je pripremiti što je moguće više malih pera u roku 15 minuta. Učenice su uspješno savladale izazov i pripremile desetke manjih pera. U natjecanju su sudjelovale i žene udruge Pera koje su proglašene i pobjednicama, no naše učenice pokazale su spretnost, natjecateljski duh i na dobrom su putu da jednoga dana bude prave majstorice pera. Nastavnice Nikolina Deak Mucko i Dijana Miklin poticale su i savjetovale učenice tijekom natjecanja, ali bile i podrška u isprobavanju pera udruga žena. Ciljevi našeg sudjelovanja, osim samog natjecanja, bili su i razvijanje suradnje s lokalnom zajednico i volontiranje nastavnica što su i ciljevi oba Erasmus+ projekta (Školska motiva(k)cija i Putujemo zelenim poljima znanja) koji se trenutno provode u našoj školi. Ovom manifestacijom željeli smo obilježiti i Svjetski dan hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada.

 

Projekt Jedra

Subota, 15. 10. 2022.

 

J7

J7

 

Promjena u svijetu je potrebna, većina nas je toga svjesna, ali trudimo li se mi išta promijeniti, sasvim je druga priča. Zašto stajati na mjestu i gledati kako nam Zemlja, naš jedini dom, propada? Zašto ne ustati i pokušati započeti promjenu, biti primjer drugima. Baš taj primjer, ta motivacija, cilj je projekta Jedra koji je nastavnicama Simoni Košnjak i Dijani Miklin predložila i objasnila lokalna umjetnica Tonka Maleković, a nastavnice su predložile svojim učenicima sudjelovanje u projektu. Okupili smo se oko zajedničke želje za boljim sutra, predložili svoje motivirajuće citate, stavili ih na platno, fotografirali naše parole i sada je ostala nada da će to potaknuti nekoga da se zapita kako može pomoći kao pojedinac. Radionica se podijelila u tri termina. Prvi termin bio je sastanak održan u četvrtak, 6. listopada u školi na kojem smo podijelili svoje citate te obrazložili njihov odabir. Međusobno smo motivirali jedni druge na daljnje razmišljanje o tome što mi, kao srednjoškolci, možemo učiniti kako bismo pomogli. Nakon što su sve ideje bile iznesene, bacili smo se na posao, uzeli kistove u ruke, izabrali boje i platno te citatima dali život. Platna su od bijelih, beznačajnih, postala platna puna želje i borbe za bolje sutra.  Zajedničkim snagama uz pjesmu odabrane citate stavili smo na platno te ih ukrasili. Na drugoj radionici, održanoj 7. listopada, postali smo modeli ispred naše škole kako bismo postali jedno s platnom koje nam je bilo zavezano oko gležnjeva i zapešća kako bi, kad puhne vjetar, izgledalo kao jedro na jedrilici. Vjetra nažalost nije bilo, ali to nije spriječilo da se dobro zabavimo smišljajući načine na koje možemo stvoriti sami svoj vjetar. Bilo je tu svega, od trčanja uz i niz stepenice do skakanja sa zidića ili hodanja i mahanja rukama. Treća radionica odvila se na vrhu zgrade u centru 11. listopada. Uz profesionalnog fotografa i puhača za lišće, koji je glumio naš vjetar, ujedinili smo se s našim jedrima te ovjekovječili projekt. Razne poze grupnog i pojedinačnog “modelinga” mogle su se vidjeti, isprobati i ovjekovječiti na radionici. Ostala je još samo izložba na kojoj će fotografije i videi procesa projekta i samog snimanja biti izloženi. Hoće li ovaj projekt potaknuti milijune na drastične promjene? Ne, ali to im niti nije cilj. Željeli smo surađivati i sudjelovati u zajedničkom projektu s lokalnom udrugom Artoratorij jer upravo suradnja s lokalnom zajednicom jest jedan od ciljeva Erasmus+ projekta koji škola trenutno provodi (projekt Školska motiva(k)cija), ali i kako bismo razvijali i svoje kritičko mišljenje i promišljali o problemima današnjice. Naposljetku, cilj ovog projekta bio je da se motiviraju pojedinci da naprave male, svakodnevne promjene kojima će vremenom promijeniti svijet na bolje te budućim naraštajima osigurati dom.

 

ROĐENDAN ERASMUSA - Motiva(k)cija - Erasmus+ projekt SŠ Vrbovec

Četvrtak, 13. 10. 2022.

 

Erasmusdays web-banner

Erasmusdays web-banner

 

 

Rođendan Erasmusa obilježit ćemo izložbom (plakatima) u auli škole. Na plakatima ukratko predstavljamo program Erasmus i naš projekt "Školska motiva(k)cija". Pogledajte i naš video o članovima tima i samom projektu te prezentacije kojima smo predstavili svoj grad i državu!

#ErasmusDays! #ErasmusPlus35Years

ŠKOLSKA MOTIVAKCIJA

 

 

 

ERASMUS DAYS- 13.,14. i 15. LISTOPAD

Srijeda, 12. 10. 2022., Jasna Dobrotić,prof. i Marijana Radić,prof.

Srednja škola Vrbovec obilježit će 13. i 14. 10. Dane Erasmusa (ErasmusDays) u holu škole za sve učenike i nastavnike Srednje škole Vrbovec te sve posjetitelje koji imaju želju doznati što je Erasmus i kako on funkcionira. ErasmusDays će se održati šestu godinu zaredom u cijelom svijetu (13., 14. i 15. listopada) kako bi se obilježio uspjeh ovog programa Europske unije.

EU već 35 godina širi vidike i obogaćuje edukaciju milijuna ljudi. Ove godine se osim toga obilježava i Europska godina mladih pa je slavlje u znaku dvostrukog jubileja. Zato se ove godine ErasmusDays slavi pod krilaticom –„S mladima današnjice i sutrašnjice dijelimo europske vrijednosti: za proteklih 35 godina i još mnogo nadolazećih.“
Naša je škola ove godine dobila dva Erasmus projekta pa će naše aktivnosti povodom Dana Erasmusa biti usko povezane s tim mobilnostima.

Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za projektne prijedloge u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za 2022. g. za program Erasmus+ - Ključna aktivnost 1 za područje odgoja i općeg obrazovanja, prihvatila je projektni prijedlog Srednje škole Vrbovec „Školska motiva(k)cija“. Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava u cilju mobilnosti (stručnog osposobljavanja) osmero nastavnika naše škole. Isto tako je Srednjoj školi Vrbovec prihvaćen i projektni prijedlog za Ključnu aktivnost 122 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja s nazivom teme Erasmus+ projekta „Putujemo zelenim poljima znanja“, u kojem će na mobilnosti sudjelovati učenici zanimanja ekonomist, kuhar i prodavač koji će obavljati stručnu praksu u Irskoj, gdje će im se pružiti stručna znanja koja im nedostaju kao i ona koja ne mogu usvojiti u lokalnom okruženju. Učenici će biti na edukaciji upravo na onim poslovima za koje se obrazuju, u kvalitetnim i poticajnim radnim uvjetima.

U holu škole će se održati edukativna izložba radova naših učenika i njihovih mentora kojima ćemo istaknuti važnost najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. Na taj ćemo način predstaviti planirane ciljeve i projektne aktivnosti naših projekata. Stoga pozivamo sve zainteresirane građane grada Vrbovca i šire okolice da dođu na izložbu radova u Srednju školu Vrbovec povodom obilježavanja Dana Erasmusa.

 

ŠKOLSKA MOTIVA(K)CIJA - POČETAK ERASMUS+ PROJEKTA

Četvrtak, 6. 10. 2022.

 

Img-20220926-wa0013

Img-20220926-wa0013

 

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) prihvatila je projektni prijedlog Srednje škole Vrbovec za program Erasmus+ Ključna aktivnost 1 (KA 122) iz područja odgoja i općeg obrazovanja. Naziv projekta je „Školska motiva(k)cija“ , a za provedbu projekta odobreno je 16.819,00 eura. Ključna aktivnost 1 (KA121 i KA122) odnosi se na mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Šest nastavnica i dvoje stručnih suradnika sudjelovat će na višednevnim strukturiranim tečajevima i praćenju nastave u inozemstvu. Kao što sam naziv projekta govori naglasak je na motivaciji i akciji pa će se u sklopu projekta pokrenuti „Aktivna srijeda“ (svake prve srijede u mjesecu organizirat će se „Jezična srijeda“ ili „Matematika u sredini“ ). Radi se o aktivnostima koje će sudionici mobilnosti uz pomoć učenika osmisliti i implementirati taj dan u nastavu kvizovima, igrama asocijacije, pantomimom i sličnim aktivnostima. Cilj je postići značajniju uključenost svih učenika u nastavni proces i pridonijeti razvoju njihovih socijalnih vještina. U sklopu projektnih aktivnosti osnovan je i Volonterski klub MAR (Motiv, Akcija, Reakcija).

Sudionici mobilnosti će kroz razne diseminacijske aktivnosti novostečena znanja, iskustva i primjere dobre prakse prenijeti ostatku školskog kolektiva kako bi ih zajedno implementirali u nastavu i izvannastavne aktivnosti.
Sve aktivnosti objavit će se na stranici škole, društvenim mrežama, eTwinning platformi, putem javnih glasila na području lokalne i šire zajednice.

 

Ovo je prvi Erasmus + projekt u našoj školi koji se odnosi na mobilnost nastavnika. Odlaskom na mobilnosti nastavnici i stručni suradnici steći će bolje kompetencije povezane s njihovim profilima zanimanja, bolje razumijevanje i reagiranje na sve vrste raznolikosti, poboljšanje jezičnih i digitalnih kompetencija itd.. Na nivou škole očekivane dobrobiti su: inovativan i poboljšan načina rada u korist ciljnih skupina, modernije, dinamičnije, angažiranije i stručnije okruženje ,spremnost za uključivanje dobre prakse i novih metoda u svakodnevne aktivnost. Sudionici mobilnosti proširiti će mrežu kontakata i time doći do potencijalnih partnera za suradnju u budućim aktivnostima i EU projektima čime se pridonosi internacionalizaciji SŠ Vrbovec.
Projekt je počeo 1. 10. 2022.godine i traje do 2. 1. 2024.godine (15 mjeseci) Projektni tim koji potpisuje izradu projekta su nastavnici i stručni suradnici naše škole:
Dubravka Borko, Miroslav Oršulić, Anica Fintić, Dijana Miklin, Adrijana Levatić, Ana Dobraš, Ana Ceković i Iva Habeš Lončarić.

 

SREDNJOJ ŠKOLI VRBOVEC ODOBRENA DVA ERASMUS+ PROJEKTA

Četvrtak, 2. 6. 2022.

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) na temelju Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za projektne prijedloge u okviru Poziva na podnošenje prijedloga za 2022. g. za program Erasmus+ - Ključna aktivnost 1 za područje odgoja i općeg obrazovanja, prihvatila je projektni prijedlog Srednje škole Vrbovec „Školska motiva(k)cija“. Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava u cilju mobilnosti (stručnog osposobljavanja) nastavnika. Osmero nastavnika i stručnih suradnika koji su radili na projektu educirati će se u vidu strukturiranih tečaja i praćenja nastave u Španjolskoj, Italiji i Irskoj. Projektom se želi predstaviti školu, razviti međunarodnu suradnju, proširiti listu kontakata i doći do potencijalnih partnera za buduću suradnju te educirati nastavnike kako bi se osuvremenilo izvođenje nastave. Sudionici projekta će, nakon odrađene mobilnosti, putem raznih oblika diseminacije prenijeti stečena znanja i primjere dobre prakse učenicima, ostalim kolegicama i kolegama i zainteresiranim građanima.
POVEZNICA
Srednjoj školi Vrbovec prihvaćen je i projektni prijedlog za Ključnu aktivnost 122 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja s nazivom teme Erasmus+ projekta – Putujemo zelenim poljima znanja. Sudjelovanjem u projektu učenici će obavljati stručnu praksu u Irskoj gdje će im se pružiti stručna znanja koja im nedostaju, kao i ona koja ne mogu usvojiti u lokalnom okruženju. Učenici će biti na edukaciji upravo na onim poslovima za koje se obrazuju, u kvalitetnim i poticajnim radnim uvjetima (ekonomisti, kuhari i prodavači). Učenici će osim stručnih znanja imati priliku razviti i europske vrijednosti poput tolerancije, pluralizma, solidarnosti, koncepta aktivnog građanstva i sl.
POVEZNICA