Energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec

NAJBOLJI EU PROJEKTI 2022. GODINE

Srijeda, 26.10.2022.

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt Zagrebačka županija predložila je projekt Energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec. Više o ovome pročitajte OVDJE.

 

ENERGETSKI OBNOVLJENA ZGRADA SREDNJE ŠKOLE VEBOVEC

Ponedjeljak, 8.2.2021.

"Završena je 13,7 milijuna kuna vrijedna energetska obnova Srednje škole Vrbovec. Ugovorena sredstva za obnovu u iznosu od 6,27 milijuna kuna, osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačka županija, osnivač škole, osigurala 7,45 milijuna kuna.

Nakon obnove škola može računati na godišnju uštedu od 396.000 kuna na računu za grijanje, što je ušteda od čak 74% u odnosu na prijašnje stanje. Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 63%, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 80%. Zgrada će iz energetskog razreda „D“ prijeći u energetski razred „B“, a ono što je najvažnije za učenike i osoblje škole – energetskom je obnovom bitno povećana udobnost boravka u zgradi.

„Srednja škola Vrbovec jedna je od 4 škole koje Zagrebačka županija energetski obnavlja, a čija ukupna vrijednost radova iznosi 62 milijuna kuna. Od toga iz EU fondova smo povukli 27 milijuna kuna dok se za preostalih 35 milijuna pobrinula Županija“ – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši kako je dokumentacija za energetsku obnovu još šest školskih objekata i tri zgrade Doma zdravlja spremna.  Novim izgledom objekata u centru Vrbovca zadovoljan je i gradonačelnik Denis Kralj koji je rekao: „Još jedan lijep dan za Vrbovec! Županija je u zadnjih par godina ne samo obnovila ovu Srednju školu nego i Dom zdravlja ovdje u blizini, nekakvih 40 metara odavde“.

Zahvalu Zagrebačkoj županiji uputila je i ravnateljica Srednje škole Vrbovec Mirjana Pušić istaknuvši kako će boravak u energetski obnovljenoj školi biti znato ljepši i ugodniji za 443 učenika, ali i cijeli radni kolektiv.

Energetska obnova Srednje škole Vrbovec odvijala se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, njegova specifična cilja „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“. Obnova je obuhvaćala toplinsku izolaciju vanjskih zidova, ravnog i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnica, balkona i horizontalnih istaka na pročeljima zgrade. Vanjska drvena stolarija (prozori i balkonska vrata) zamijenjena je učinkovitijom PVC stolarijom, a dosadašnji plinski kotao za grijanje zamijenjen je kondenzacijskom kaskadom i dizalicom topline zrak-voda. Ugrađeni su i dinamički radijatorski ventili s termostatskim glavama. U učionice su postavljeni rekuperatori zraka, koji griju, odnosno hlade svježi zrak. Također, uveden je centralni sustav nadzora i upravljanja te je omogućeno daljinsko očitanje potrošnje energenata".O projektu energetske obnove zgrade Srednje škole Vrbovec možete pročitati OVDJE.

 

OČEKUJEMO EU SREDSTVA ZA ENERGETSKU OBNOVU 5 ŠKOLA

Petak, 7.9.2018.

Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora podnijela prijave za ukupno 5 projektnih prijedloga i to energetsku obnovu Srednje škole Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Područne škole Rakov potok, Osnovne škole Đuro Deželić i Osnovne škole Stjepana Basaričeka ukupne vrijednosti 63.413.747,09 kuna. Više o ovome možete pogledati OVDJE.